27/2/13

Π. ΙΑΤΡΟΥΔΗΣ : «ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΟΥΝ ΕΝΑ "ΣΤΟΠ" ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ»!


Καλεσμένος στον NOVAΣΠΟΡ-FM 94,6 και την εκπομπή «πνίξτε τον φουνταριστό» που την παρουσιάζουν Γιώργος Θαναηλάκης και Μηνάς Τσαμόπουλος, ήταν ο Ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Παίδων και Υπεύθυνος Ανάπτυξης της ΟΧΕ, Παναγιώτης Ιατρούδης.

Ο έμπειρος τεχνικός μίλησε για τη μεγάλη επιτυχία της Εθνικής Παίδων στην Τυνησία και την κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου στη Μεσογειάδα, για τον προγραμματισμό και το σχεδιασμό της ανάπτυξης στην Ομοσπονδία του χάντμπολ, αλλά και τις νέες μειωμένες επιχορηγήσεις που οδηγούν σε αφανισμό τον ελληνικό αθλητισμό. Στην εκπομπή μίλησαν τηλεφωνικά και οι αθλητές της Εθνικής ομάδας Δημήτρης Μπραουδάκης και Μάριος Μωραϊτης, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν το δεκάλεπτο διάλλειμα που είχαν στο σχολείο τους!

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε o Παναγιώτης Ιατρούδης: 

«Την περίοδο 2007-2011 ήμουν στο πάγκο της Εθνικής Ανδρών μαζί με το Νίκο Μάντζο. Μόλις έκλεισε αυτός ο κύκλος θεώρησα ότι μπορώ να προσφέρω αλλού όλες τις γνώσεις και τις εμπειρίες αυτές που έχω αποκτήσει από το χάντμπολ και ήρθε η τιμητική πρόταση της Ομοσπονδίας να αναλάβω τον τομέα της ανάπτυξης. Εδώ και δύο χρόνια έχω το οργανόγραμμα και το σχεδιασμό της ανάπτυξης μαζί με τους συνεργάτες μου σε όλη την Ελλάδα. Μέσα από αυτόν το σχεδιασμό, δημιουργήθηκε αυτή η Εθνική ομάδα. Η επιλογή έγινε από 110 παιδιά που παρακολουθούσαμε. Έχουμε καταλήξει σε 28 και στην αποστολή ήταν 16 άτομα. Υπάρχουν τρία κλιμάκια στην Ελλάδα και τη 16αδα εκπροσωπούν δέκα σωματεία από όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βέροια, Νάουσα, Πτολεμαϊδα, Δράμα, Άργος). Είχαμε πλουραλισμό και αυτό μας δίνει δύναμη για το πόσο μπορούμε να απλώσουμε αναπτυξιακά τα φτερά μας.

Δουλέψαμε δύο χρόνια με αυτή την ομάδα για να μπορέσουμε ένα στίγμα ότι υπάρχει ελπίδα, όραμα και αύριο στην ελληνική χειροσφαίριση. Χρειαζόμασταν αυτή την επιτυχία σαν εφαλτήριο για ακόμα πιο σκληρή δουλειά τα επόμενα χρόνια, γιατί κάπου ολοκληρώνεται η γενιά αυτών των μεγάλων αθλητών που μας έκαναν περήφανους και κατέκτησαν δύο 6ες θέσεις σε Ολυμπιάδα και Παγκόσμιο.

Στην Τυνησία δώσαμε 8 παιχνίδια σε 6 ημέρες. Το ματς- κλειδί ήταν με την διοργανώτρια χώρα στον ημιτελικό. Ήταν ακόμα πιο σημαντική η νίκη μας αν αναλογιστεί κανείς ότι καμία άλλη ομάδα στις προηγούμενες δέκα διοργανώσεις δεν είχε πετάξει εκτός τελικού την οικοδέσποινα. Τα παιδιά το χάρηκαν πολύ, γιατί ήταν και η πρώτη φορά που βγήκαν εκτός συνόρων και η ατμόσφαιρα ήταν πολύ δύσκολη με πολλούς φιλάθλους σφύριζαν και ήταν πολύ εύκολο να επηρεαστούν παιδιά σε αυτή την ηλικία. Εγώ προσπαθώ να μεταδώσω το DNA του νικητή στους παίκτες και με ικανοποίησε πως η μόνη ομάδα που ήταν στεναχωρημένη στις απονομές ήταν η δική μας, διότι τα παιδιά ήθελαν το χρυσό. Επίσης ο Σάββας Σάββας αναδείχθηκε κορυφαίος παίκτης της διοργάνωσης.

Φυσικά και από εδώ και στο εξής θέλει πολύ προσοχή, διότι ήδη διάφοροι μάνατζερ έχουν πλησιάσει τα παιδιά και φοβάμαι να μην τα επηρεάσουν. Στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη το χάντμπολ έχει πολύ μεγάλη άνθιση και οι μεγάλες ομάδες αλιεύουν αθλητές από πολύ μικρές ηλικίες τους οποίους ενσωματώνουν στα αθλητικά τους σχολεία. Εγώ είμαι ανοιχτός σε όλα, αλλά να υπάρχει ο σωστός χειρισμός για να μην χαθεί ένα παιδί. Το κάθε παιδί πρέπει να ζει και τη στιγμή γιατί αλλιώς θα τα βρει μπροστά του. Αν το βάλεις από 15 χρονών να είναι επαγγελματίας και ξέρει μόνο χάντμπολ δεν χαίρεται τη ζωή, δεν ζει την ηλικία του, δε συναναστρέφεται με κοπέλες και αγόρια της ηλικίας του, όταν φτάσει 35 και 40 χρονών θα θέλει να γίνει τότε έφηβος. Όλες οι ισορροπίες στο οικογενειακό σου περιβάλλον ανατρέπονται.

Στο χάντμπολ είμαστε ένα άθλημα που τα παιδιά όλων των σωματότυπων έχουν θέσει. Αυτή η ομάδα βέβαια έχει πλούσια σωματικά προσόντα για αυτό και ξεχώρισε. Όλα τα παιδιά μ.ο. είναι πάνω από 1,90. Βέβαια το ύψος δεν είναι το μόνο, οι αθλητές που έχουν μικρό ύψος πρέπει να το αναπληρώσουν με άλλα χαρακτηριστικά όπως άλμα, ευστροφία κ.α.». 

Για το ευρωπαϊκό του Διομήδη Άργους:

«Ήταν μία πολύ σπουδαία επιτυχία, η κατάκτηση του Τσάλεντζ Καπ. Μας έκανε υπερήφανους. Μας έδωσε δύναμη ότι μπορούμε ακόμα και με μικρά μπάτζετ να τα καταφέρουμε αρκεί να έχουμε θετική ενέργεια, καλή συνεργασία παικτών-προπονητών- διοίκησης και οργάνωση». 

Για την μείωση της επιχορήγησης:

«Ακούμε ότι η Ομοσπονδία θα πάρει φέτος 600.000 ευρώ από 1.500.000 που έλαβε το 2012. Κάποιοι ανεγκέφαλοι πήραν αποφάσεις- ταφόπλακα για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό με οριζόντια και κάθετα μέτρα, χωρίς να υπολογίζουν σε τι κόσμο απευθύνονται, ότι μόνη χαρά για ένα παιδί και με λίγα χρήματα είναι ο αθλητισμός. Δεν υπολογίζουν πόσα άτομα ασχολούνται με το άθλημα. Αρκεί να κοιτάξουν τις ανάγκες του κάθε αθλήματος και μέσα από αυτές και από σοβαρά αναπτυξιακά κριτήρια να επιχορηγούν τις ομοσπονδίες πήραν αποφάσεις που δεν της περίμενα, ειδικότερα από ανθρώπους σαν τον κ. Ιωαννίδη. Πολιτικά δεν ασχολούμαι, είμαι άνθρωπος του αθλητισμού. Το μπάσκετ το αγάπησα μέσα από τον Ιωαννίδη, τον Γκάλη, τον Γιαννάκη. Περίμενα αυτοί οι άνθρωποι που έκαναν μεγάλη σταδιοδρομία και έβγαλαν και χρήματα να πουν ένα στοπ στην διάλυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού και να ενώσουν όλον τον κόσμο του αθλητισμού. Περίμενα από τον κ. Ιωαννίδη, τον οποίο θαύμαζα και είχα και ίνδαλμα προπονητικά να πει ότι «παιδιά μέχρι εδώ. Εγώ την υπογραφή μου και την συμβολή μου μέσα από τους 300 της βουλής για την κατάντια του αθλητισμού δεν την βάζω». Πλέον κάνουν τον αθλητισμό ότι πιο μίζερο και πιο ταπεινό, που είναι η χαρά του κάθε σπιτιού, που παίρνει τα παιδιά μέσα από τα ναρκωτικά, τη βία, τον αλκοολισμό, που δημιουργεί προσωπικότητες, συναισθήματα. Το λιγότερο θα έπρεπε να είχαν ένα σχέδιο». 

«Αυτή η επιτυχία ήταν η ανάσα για το χάντμπολ»

Στη συνέχεια οι διεθνείς αθλητές του Δούκα Δημήτρης Μπραουδάκης και Μάριος Μωραϊτης σε τηλεφωνική επικοινωνία αναφέρθηκαν στην ομάδα, το χάντμπολ τα όνειρα τους, ενώ απάντησαν και στην ερώτηση του ομοσπονδιακού τεχνικού σχετικά με το πώς διαχειρίζονται τους γονείς τους, πως τους πείθουν να συνεχίζουν να ασχολούνται με τον αθλητισμό και την πίεση τους.

Δημήτρης Μπραουδάκης: «Ήταν πολύ σημαντικό ότι διαμορφώσαμε κατάλληλα την ψυχολογία μας πριν το ματς με την Τυνησία. Σε όλο το παιχνίδι ήμασταν πολύ καλοί. Φυσικά αυτή η επιτυχία οφείλεται και στον προπονητή μας. Όταν θες να κάνεις κάτι δεν γίνεται να μην το κάνεις και το πιο δύσκολο πρόγραμμα να έχεις μπορείς να τα καταφέρεις.Έχω υψηλούς στόχους. Θέλω να παίξω σε αντρικό επίπεδο.
Μία μεγάλη ανάσα για το χάντμπολ και αφορμή να επενδύσουμε. Είναι μία απόδειξη ότι όλα εξαρτώνται από εμάς. Οι γονείς μου σέβονται την αγάπη μου για το χάντμπολ και τον αθλητισμό. Κάποιες φορές παραμελώ το σχολείο και αυτό είναι λάθος μου».
 
Μάριος Μωραϊτης: «Στον ημιτελικό με την Τυνησία δείξαμε μεγάλη συγκέντρωση. Ήταν μία μεγάλη επιτυχία. Είμαστε η πρώτη ηλικιακή ομάδα που έφερε μετάλλιο από το εξωτερικό. Η ομάδα γνωρίστηκε καλύτερα στην προετοιμασία που κάναμε στο Λουτράκι. Γίναμε μία ωραία παρέα. Στους γονείς μου προσπαθώ να δείχνω ένα καλό πρόσωπο στο σχολείο και έτσι με εμπιστεύονται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου